Da natura mai tare! Alatura-te campaniei pentru protejarea ultimelor colturi de natura salbatica din Europa

Postat de | 24 mai 2016 | Cultura & Educatie

WWF a lansat campania „Da natura mai tare!” prin care cetatenii pot impiedica slabirea fundamentului conservarii naturii in UE, Directivele Natura 2000. Cetatenii sunt invitati sa foloseasca o aplicatie online, disponibila la www.wwf.ro/danaturamaitare, pentru a compune o melodie cu sunete din natura si pentru a o trimite, impreuna cu un mesaj, catre Ministrul Mediului si Comisia Europeana. In contextul vulnerabilitatii sau chiar al pierderii biodiversitatii din Romania si din Europa, WWF se asteapta ca cetateni de pretutindeni sa raspunda acestei chemari si astfel mii de mesaje sa ajunga la persoanele de decizie ce se vor pronunta decisiv cu privire la viitorul acestor Directive in lunile imediat urmatoare.

Campania se deruleaza pana la finalul lunii iunie in 15 tari europene1, iar in Romania este sustinuta si de Federatia Coalitia Natura 2000.

Directivele Natura 2000 formeaza fundamentul conservarii naturii in tarile membre UE, fiind considerate drept dintre cele mai moderne si eficace acte normative in acest domeniu. Multe specii precum lupul sau rasul sunt ajutate sa scape de pericolul disparitiei, cu rezultate spectaculoase in unele parti ale continentului, cum este exemplul Spaniei. Gratie acestora, Europa detine cea mai mare retea ecologica din lume, reteaua Natura 2000, care s-a infiintat odata cu intrarea in vigoare a Directivei Pasari, in anul 1979. In Romania, 583 de arii naturale, ce acopera aproape un sfert din teritoriul tarii, sunt protejate prin Directivele Natura 2000. Cu toate acestea, Comisia Europeana le-a supus unui proces de evaluare care inca nu s-a incheiat.

Patrimoniul natural european, amenintat de insuficienta vointa politica din tarile membre UE

Genevieve Pons, Director la WWF European Policy Office subliniaza cu aceasta ocazie faptul ca „patrimoniul natural imens pe care il mai are Europa este in continuare amenintat din cauza insuficientei vointe politice la nivelul UE si la nivel national. Ministrii din statele-membre si Comisia Europeana trebuie sa-si asume angajamentul clar de a salva Directivele Natura 2000 si de a face tot posibilul pentru implementarea completa a acestora, asa incat natura sa fie cu adevarat protejata iar cetatenii sa poata beneficia si pe viitor de tot ceea ce natura ofera”.

Un studiu recent3 finantat de Comisia Europeana recunoaste ca societatea europeana este tot mai urbanizata si mai indepartata de natura, problemele de sanatate fizica provocate de sedentarism sunt in crestere, la fel ca  problemele de sanatate mentala precum depresia. Potrivit acestui studiu, cele peste 27.000 de arii naturale protejate ce formeaza reteaua europeana Natura 2000 pot fi vazute ca centre de intretinere a sanatatii in Europa.

Pons adauga: „Poluarea atmosferica si sonora si stresul afecteaza din ce in ce mai multi oameni in Europa, in special in orasele in expasiune. Cu aceasta campanie, dorim ca oamenii sa-si aminteasca si sa se bucure din nou de sunetul marii sau de ciripitul pasarilor si sa fie motivati sa trimita un mesaj fara echivoc politicienilor – despre natura si sanatatea noastra”.

Natura este intr-o stare fragila in Europa, inclusiv in Romania

Studiul „State of nature in the EU”4, publicat in mai 2015 de Comisia Europeana, a aratat ca natura este intr-o stare fragila in Europa: jumatate dintre speciile de pasari salbatice si numai 23% dintre speciile de animale si flora si 16% din habitatele salbatice din tarile UE au o stare favorabila. Situatia din Romania este insa mai buna in comparatie cu media europeana privind starea habitatelor: tara noastra e data ca exceptie pozitiva alaturi de Cipru, Malta, Estonia si Slovenia intrucat circa 60% din fisele de evaluare arata o stare favorabila. In coada clasamentului se afla Marea Britanie, Danemarca si Olanda, care au raportat sub 10% habitate in stare favorabila. Olanda si Marea Britanie sunt cele doua tari care se opun vehement Directivelor Natura 2000 si insista pentru schimbarea lor.

Principalele cauze pentru degradarea habitatelor in Europa sunt legate de: intensificarea agriculturii, lucrarile de infrastructura ce nu tin cont de natura (transport, energie), dar si poluarea si supra-exploatarea (mai ales in cazul habitatelor marine).

Desi habitatele arata in general semne pozitive in Romania, speciile de flora si fauna sunt in majoritatea cazurilor (cca. 60%) intr-o stare nefavorabila (numai cca. 20% sunt intr-o stare favorabila). Acest lucru ne plaseaza pe ultimele locuri, alaturi de Austria si Luxembourg, Belgia si Portugalia.

Diana Cosmoiu, Specialist regional in politici publice in cadrul WWF-Romania afirma: „Atat in privinta dezvoltarii economice cat si a conservarii naturii, Romania are avantajul lectiilor invatate de tarile din vestul Europei. O dezvoltare care nu tine cont de limitele ecosistemelor lasa in urma un mediu antropizat care nu este deloc benefic societatii pe termen mediu si lung. Este binecunoscut faptul ca mentinerea ecosistemelor naturale sanatoase aduce nenumarate beneficii nu doar de mediu, ci si economice sau sociale. Daca dorim sa pastram ultimele colturi de natura salbatica din Europa si beneficiile acestora, avem nevoie de o buna informare si implicare civica pentru influentarea deciziilor politice in favoarea omului si naturii. WWF pune la dispozitia cetatenilor un mijloc inedit de a-si manifesta creativitatea participand totodata activ intr-o campanie de protectie a naturii cu miza nationala si europeana”.

O campanie de jumatate de milion de cetateni 

Campania actuala „Da natura mai tare!” este parte din coalitia #NatureAlert (Alerta pentru natura) constituita anul trecut in scopul prevenirii deschiderii spre revizuire a Directivelor Natura 2000 de catre Comisia Europeana. Anul trecut, coalitia #NatureAlert formata din ONG-uri de pe tot cuprinsul UE si reprezentata in Romania prin WWF, SOR si Coalitia Natura 2000, a reusit sa mobilizeze peste jumatate de milion de oameni, 12 ministri de mediu si Parlamentul European in sprijinul Directivelor Natura 2000 si a ideii de imbunatatire a implementarii lor la nivel national.

In cursul lunii iunie 2016, Comisia Europeana este asteptata sa-si prezinte un prim punct de vedere in aceasta chestiune, la o intalnire de nivel inalt organizata de Presedintia olandeza a Consiliului European la Amsterdam.

 

1. Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Franta, Ungaria, Grecia, Germania, Slovacia, Slovenia, Spania, Portugalia, Romania, Suedia, Olanda.

2. Spotul de campanie: https://youtu.be/IPngsrxc_v4.

3. Studiul „The health and social benefits of nature and biodiversity protection”: http://www.ieep.eu/assets/2018/Workshop_Summary_-_Health_and_Social_Benefits_of_Nature_sent_for_approval.pdf .

4. „State of nature in the EU” este cel mai cuprinzator studiu privind starea naturii la nivel european si se realizeaza o data la 6 ani, iar ultima editie se refera la perioada 2007-2012. Raportul tehnic complet: www.eea.europa.eu/publications/state-of-nature-in-the-eu/.

5. Fisa informativa EU Nature Campaign: atasat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *