Comunicat incheiere proiect „Și eu pot să fiu antreprenor”

Postat de | 24 august 2014 | Evenimente, Stiri

Asociaţia Tinerilor Comunei Bălţaţi a primit finanţare pentru proiectul „Și eu pot să fiu antreprenor”, proiect finanţat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acţiune – 1.2 – Iniţiative ale tinerilor, care a fost implementat în perioada 3 februarie 2014 – 31 iulie 2014.
Proiectul a avut ca temă principală, dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor din comuna Bălțați, județul Iași, România. Educația antreprenorială oferă tinerilor în general informații teoretice, care nu le dezvoltă anumite abilități necesare la locul de muncă. Aceste proiect și-a propus să ofere tinerilor experiențe care să le dezvolte cunoștințe și aptitudini care se solicită în câmpul muncii.
Obiectivul principal al proiectului: Dezvoltarea calităţii sistemelor de susţinere a activităţilor de tineret şi a capacităţilor organizaţiilor societăţii civile în domeniul tineretului prin activităţi de promovare a antreprenoriatului în rândul tinerilor ca alternativă la dezvoltarea profesională.
Obiective specifice:
1. Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale pentru 30 de persoane din grupul ţintă, precum şi cultivarea unei atitudini pozitive faţă de cultura antreprenorială prin participarea la 3 activităţi non-formale, timp de 2 luni de zile.
2. Sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului în rândul tinerilor prin oferirea de spații de interacțiune: Biblioteca Vie, Pitching, Networking pentru 30 de tineri din comuna Bălțați;
3. Îmbunătăţirea abilităţilor celor 30 de persoane aparținând grupului ţintă de a dezvolta şi implementa proiecte, idei de afaceri, în scopul creşterii competitivităţii mediului de afaceri românesc prin participarea activă la activitățile informale.
Grupul ţintă:
– 30 tineri din comuna Bălțați, județul Iași;
Proiectul „Și eu pot să fiu antreprenor”, prin obiectivele sale, a urmărit conștientizarea tinerilor spre a realiza şi a participa activ împreună la un program comun de activităţi de antreprenoriat astfel încât să le permită să descopere şi să devină conştienţi de diverse realităţi sociale şi culturale, să înveţe unul de la celălalt, să dezvolte spiritul de antreprenoriat şi să le întărească sentimentul de a fi cetăţeni europeni.
Obiectivele specifice ale proiectului răspund priorităţilor programului Tineret în Acţiune, respectiv Participarea tinerilor şi Includerea tinerilor cu posibilităţi reduse, prin faptul, că pe tot parcursul derulării, tinerii participanţi au în vedere găsirea de soluţii la o problemă actuală a societăţii, a participării active a tinerilor la promovarea cetăţeniei active în general şi cetăţeniei europene a acestora în special, la dezvoltarea calităţii sistemelor de susţinere a activităţilor de tineret şi a capacităţilor organizaţiilor societăţii civile în domeniul tineretului la toate nivelurile şi în societate în general. Această problemă poate fi rezolvată prin sprijinirea politică şi financiară a organizaţiilor de tineret.

Impactul produs asupra tinerilor:

– mai bine de 30 de tineri au beneficiat de activități precum: Biblioteca vie, sesiuni de pitching și networking;
– estimativ, 3000 de persoane tinere informate despre beneficile și oportunitățile mediului antreprenorial;
– tinerii au conștientizat importanța pregătirii non-formale în dezvoltarea lor și pregătirea necesară pentru intrarea în câmpul muncii;
– tinerii implicaţi în derularea proiectului au împărtăşit experienţe şi informaţii, în cadre non-formale, cu diferiți antreprenori şi au acumulat experienţă de lucru în echipe.
Ca recunoaştere a muncii de pe tot parcursul proiectului, tinerii implicaţi au primit diplome de recunoaştere.
Impactul produs asupra comunităţii locale:
Desfăşurarea celor trei metode nonformale au transmis comunităţii energia lor şi capacitatea de a reflecta asupra principiilor cetăţeniei europene și a implicării tinerilor în mediul antreprenorial.
Comunitatea locală a conștientizat problemele cu care se confruntă tinerii cu oportunități reduse de dezvoltare profesională.
Multiplicarea şi sustenabilitatea proiectului
După finalizarea proiectului se păstrează legătura cu cei 30 de participanți și sunt sprijiniţi în continuare prin crearea unui grup de discuții pe Facebook și prin continuarea furnizării de informații cu privire la beneficii, oportunități, evenimente, prezentări, oferte de voluntariat și noutăți în domeniul voluntariatului.

Detalii se pot găsi pe pagina de facebook pe site-ul asociaţiei www.asociatiatinerilorcomuneibaltati.ro, pe blog-ul proiectului sau la nr. de telefon 0753666607, preşedinte Vlad Michere

Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Comunei Bălţaţi
Vlad-Constantin Michere